Loading...

1965 Complete Home Remodel

The 1965 ranch house was taken down to its studs.  Many of the rooms were left as originally configured.  The Kitchen was moved from the front of the home to where the Family Room was in the back of the home facing the rear yard.  The previous Kitchen space was converted to a Home Office facing the street.  

The original Guest Bath off the Hallway was diminished in size and the original Master Bath (5 foot x 5 foot) was expanded to 5 x 10 feet. Two masonry fireplaces were removed from the exterior walls of the home, they were replaced by a direct vent gas fireplace located in the Living Room.  All of the original wood framed windows were changed out to aluminum clad wood casement windows.  The Living Room, Dining Room and Kitchen all look out on the rear yard through 3 new 10 foot wide sliding glass doors.  The Master Bedroom also has a 5 foot wide sliding glass door to the rear yard.  

Four large trees were removed from the rear yard and a new arborvitae hedge was planted that has grown to its optimum height of 8 feet.  The continuous hedge makes an additional room out of the back yard that is experienced from the living spaces and the Master Bedroom.  This visual connection effectively expands the perceived size of the modest home.  A 12 x 34 foot black slate tile surfaced terrace with a water feature was added to the rear yard.  The 3 bubbling fountain jets are lit at night to create an interesting view of what would have been black windows.  

The new Kitchen is outfitted with eucalyptus veneer cabinets in a medium mahogany stain with Absolute Black granite counter tops and back splash.  A special tile backsplash from Pratt and Larson Tile was incorporated on the wall behind the gas cook top.  The wood floors are oak with an ebony stain and provide a striking contrast to the Owner’s rugs in the Living and Dining Rooms.  

72 new recessed accent lights were installed in the ceiling of the home to highlight the Owner’s art collection.  18 x 18 filled travertine tiles are incorporated in both Bathrooms as a floor and shower wall surround material and provide a rich color and texture to the modest spaces.   Mid and deep tone colors were used on the walls throughout the home to convey warmth and delight during Portland’s grey rainy days.  The Owners are extremely happy with their beautifully detailed yet modestly-sized home.